Těžko usínáte? Novým hitem pro lepší spánek je růžové mléko. Vyzkoušejte ho a nebudete muset počítat ovečky!
Není to tak dávno, co se sociální sítě plnily fotografiemi a návody na přípravu takzvaného zlatého mléka. Díky obsahu kurkumy mělo působit protivirově a léčivě, zároveň uklidňujícím dojmem. Dnes je zde nový odstín večerního teplého nápoje – růžové mléko. Říká se mu také růžové měsíční mléko, právě kvůli uklidňujícímu efektu, který navodí klidný spánek. A co je nejlepší? Je stejně chutné jako nádherné.
Z čeho se skládá a jak funguje?
Je to však víc než jen nápoj, podobně jako v případě zlatého mléka. Růžové měsíční mléko je funkční jídlo, což znamená, že jeho složky mají určité vlastnosti, které ovlivňují, jak se cítíte a jak funguje vaše tělo.
Základem tohoto zajímavého nápoje je třešňová šťáva. Díky ní mléko dostává růžovou barvu, skvělou chuť, ale především dávku melatoninu – spánkového hormonu. Takže místo toho, abyste si dali doplněk stravy s obsahem melatoninu si můžete před spaním vychutnat hrnek růžového měsíčního mléka.
Mandlové mléko, med a ashwagandha
Dalšími ingrediencemi jsou smetanové mandlové mléko a med nebo javorový sirup. Tyto složky dokonale zjemní třešňovou šťávu a vytvoří teplý sametový nápoj, o kterém mnozí mluví jako o luxusním nápoji před spaním.
Nepovinnou, ale jistě vítanou přísadou je prášek z ashwagandhy (ašvaganda) – z kořene indické rostliny Withania somnifera Dunal. Říká se mu také indický ženšen. Snižuje hladinu kortizolu, čímž napomáhá spánku. Působí protizánětlivě, je silným antioxidantem. Přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi, přispívá k hormonální rovnováze, podporuje sexuální zdraví mužů a žen. O ashwagandhe se také mluví jako o rostlině věčného mládí. Přispívá také ke snížení chuti k jídlu ak lepšímu spalování tuků.
Indický ženšen je považován za adaptogen, což znamená, že pomáhá normalizovat tělesné procesy a chránit před stresem. Slovem adaptogen může být označena pouze rostlina, která pomáhá organismu adaptovat se na zvýšenou zátěž nebo stres. Tyto rostliny jsou oceňovány také při prevenci a léčbě civilizačních chorob, které jsou důsledkem zátěže: rakovina, cukrovka a ateroskleróza.
Jak si připravíte růžové měsíční mléko?
Nejdůležitějšími prvky tohoto receptu jsou třešňová šťáva a rostlinné mléko (kravské mléko je hůře stravitelné, zejména těsně před spaním). Večerní hrnek luxusního nápoje budete mít připravený za deset minut.

Potřebujete:
180 ml neslazeného mandlového mléka
120 mg neslazené třešňové šťávy
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
½ čajové lžičky prášku ashwagandha
na ozdobu: jedlé sušené lupeny růží
Postup není složitý:
V malém hrnci na mírném ohni pomalu zahřejte mandlové mléko a třešňovou šťávu na teplotu asi 60 stupňů Celsia.
Odstavte mléko se šťávou z tepla a přimíchejte med a ašvagandu. Abyste vytvořili pěnivý nápoj, nalijte směs do mixéru a několik sekund mixujte na vysoké úrovni, dokud nedosáhnete požadované textury. Tento krok je však volitelný a navíc může mléko ochladit, takže pokud je pro vás důležitá správná teplota, klidně jej vynechejte.